Feroz

-This site is for everybody who wants to know about me-


Yuhuuu..waahhaa. ame tul xtulis ape2 entry kt blog aku ni. rase dh bersawang kot?..tp pelik ek camne makin lawa lak blog aku ni? siap de katun2 n lagu2 sedap2 tangkap layan loving..fuuyoo dasyat2.heh.
Ape2 pn aku mmg ske blog aku ni dh ade design macam2..xla jemu & bosan kat sape2 yg singgah bace.(maceh ye cik kawaii, :-*)

Ok kali ni nk cito sket pasal konvoi blk kg aka blk rumah fmly la pas abis exam. actually aku mmg rancang nk ride blk rumah fmly aku dr Parit Raja ke Ampang (sape xtau katner Parit Raja tu baek hang pi search kt Google) pas abis exam sem ni..xkira la blk 2 org ke berpuluh2 org ke janji blk ride single ride tau.

aku ngan epoi dh planning nk blk hari Sabtu (14/5) pg pas subuh dlm kol 6.30 pg..last2 kami bgun lewat plak..gerak dr Parit Raja dlm kol 7.00 pg..b4 that kumpul dulu kt umah ulwi. aku yg smpai lmbat tau2 dh ader 6 org yg dh siap nk gerak..epoi, hazwan, ulwi n 3 orang lgi kwn ulwi trmasuk aku dh 7 org. gerakla dr tol ayer itam ride konvoi blk kl..aku yg lead mula2..laju xlaju gak la aku ride dlm 110km/j pkai motor Suzuki RG Sport yg cik kawaii panggil WAFER..he2..xyah la korang tau nape panggilan WAFER, ni rahsia aku ngan dia..

ride punye ride sampai la RNR pagoh. lepak jap sarapan..pergh..nk sarap2 lak..dh la aku bawak rmXX je tuk isi minyak..er..cukup2 dh penah try. sib baek kt RnR tu ade ATM CIMB, so pakai la Meps..yg malangnye nasib aku. pi cucuk kad maybank, kira pkai meps la, nk kuarkan rmXX tp xkuar2 gak kad je yg kuar..tunggu lame jap..xkuar jgk.so aku assume atm ni jammed. wat dunno je la blk kl bru aku kuarkan..smpai KL aku cek balance duit aku short rmXX sama nilai ngan aku tekan kt atm rnr tu..aaaaaaaa..hampeh tuh la..

dah2 blk semula kat konvoi blk kg ni..pas isi minyak kt rnr pagoh, tu sambung lg ride..perghh..kali ni aku rase dh sakit tulang punggong..mane xnye jauh tul jln. ride lg...sampai la petronas pedas linggi..diorang isi minyak..aku xplak. tangki motor besar maa..skali isi penuh rm10..cam keta kancil plak. then ride lg, ingat nk sampai sungai besi..tp mase ondaway kt Seremban tu ade lak motor mamat mane yg rosak, so ngan ikhlasnye kwn aku pi la tolak moto tu. sib baek 2km je dr moto tu rosak ngan rnr seremban, xla penat sgt kwn2 aku ni tolak..aku plak mmg cuak abis ni..tangki minyak dh nk empty..huhu..pape pn aku mmg dh bajet nk isi kt seremban.

pas isi minyak kt Rnr seremban..moto aku plak xleh idup..puas try byk kali..arrrh, sudah.suspect ni spark plug problem..huhu, mujur aku bawak spare part spark plug. dh ganti idup trus..tp ade lg prob lain, moto hazwan lak problem..kt piston moto dia ade bocor sket,,so byk asap putih kuar kt exzoz.hhuhu..sib baek leh ride lg sampai sungai besi..umah die plak kt sungai buloh..(jauh lg tu..harap2 dia selamat la sampai umah)

Pas sungai besi masing2 pecah ikut route masing..ade sorang kwn tu exit jln duta, aku lak exit cheras-ampang, hazwan exit sungai buloh, ulwi ngan 2 orang kwn dia exit rawang, yg epoi lg jauh kene exit kt ipoh utara plak.

perrghh..penat tul ride..sampai umah aku trus call abah n kekasih hati tersayang. syukur aku selamat sampai. 1st time aku ride blk kg moto aku jammed..thanks kw2n yg tolong. apa2 pn aku mmg enjoy la blk aritu walaupn muke cam xcukup tido, ngan ulser sakit lg..hehe.


Assalamualaikum semua....


simple entry for today...

just wanna wish u all especially for myself, my Hanayamaguchi Kawaii, my FKASS BFF friends and also not to forget all my senior & junior .
good luck for your final exam..

my Hanayamaguchi Kawaii, hope u can do your best for this exam coz this is your first sem final year exam. i hope u can reach the 'Golden Goal'. Remember ur formula D.U.I.T.

my seniors & juniors..yeah it is true what you thought me for the 1st time I attended this degree course..taking degree is not simple n easy compare to diploma. anyway, I wish we all can do better than before in this exam..

for my colleagues especially BFF friends, i hope all of u had prepared for this exam coz we only have 1 year left before we finish our studies....

oh ya..why do i always think about her during this exam week?..hehe..i think i'm falling in love & love fever...hehe..yeah i love her very much & more and more love everyday.

ok everyone..do your best ok!!!

hari ni mmg aku rase sgt penat. ntah la..nk kate xmkn..cukup mkn, siap wat nasi goreng bujang tgh hari td....agaknya aku ni over excersice kot.smlm 4km round, ptg td 2jam training..

kalo aku yg conduct kelas mmg aku xsuke buat heavy, karang lari plak ahli2 tp ptg td chief instructor yg mai..alah, sure kene fitness heavy punye.layan je la..last2 pancit macam nk pitam..dh tu plak aku xbawak air.giler tul
yg bestnye aku dpt ajor juga kelas kat dak2 baru. best woo..but sentiasa ingat, kita ni xselamanya hebat, ada lg hebat di luar dan mmg ada yg MAHA HEBAT yg mengawal kita.
blk dr trainnig dok lepak jap amik nafas, pastu update aktiviti mingguan..nk kene buat ni.kalo x sir xdpt la nk claim duit.

acctually ni kerja setiausaha,tp aku saje je nk menggatal buat.saje nk praktis2 buat, yela kan pengerusi kena la tau semua skill yg anak2 buah dia baru la boleh berada di atas..kalo tau mengarah saja baik berambus..xda guna.

pastu ade la plak sorang awek ni yg tag name ku kt blog die..b4 that dia pon kene tag ngan kwn dia..haha, nk tergelak bace dia punye cita.. well i hope she honestly jawab soalan2 merapu tp logik. so kali ni aku plak jwb soklan2 merapu yg awek ni tag kat aku..awek?..awek mana?..ku mane de awek lg?..awek means girl la xkisah la tua(jgn tua kerepot)ke mude janji lum kawin..huhahahaha..dah2 jom layanz,.

25 random thing, fact, habit or goal about me!!

1) Ya sy redha sy jd anak bongsu dari 4 beradik. *kene redha bru hubungan keluarga erat.

2) aku rase aku makin gemok tp kwn2 lama jumpa aku ckp aku makin kecik. kalo mase blajo sijil dulu berat 50kg..skrang dh jd 56kg makin kecik ke makin tough? tinggi plak mmg idea la 159~160cm camtu la.

3) saiz kasut yg ideal 7

4) power spek..kalo cito pasal spek mmg aku rase marah sebab spek aku kene kebas kat swimming pool kluang,hampeh tul sape yg curi..pkai setahun tu.dh malas nk cite..spek power bajet 150++

5)kaler putih, biru, hijau, unggu n oren kuning2 sket..dan yg pink or merah tuk girl la

6)suke bertukang tp skill xmantop lg.

7)cite2 mase kecik askar, bomba, jurutera..jurutera la aku fokus sampai skrang.

8)skrang di tahun 3 sem 2 dlm coz civil engineering in degree

9)lagi 2 sem nk abis.doakan2 aku boleh habis study..amin

10)habit buruk: rahsia ni..isteri aku je yg leh tau & dia la yg leh bimbing aku.

11)ske benda yg mmg nampak realistik & abstrak.

12)aset yg sangat berharga?..ape ek?..dagu lekuk..xleh la bangga. family la aset ku.

13)xleh tido kalo kuat sgt angin kipas.aircond lagi la xtahan.xelok tau.leh lemah paru2.

14)sgt sayang pd barang2 yg beli hasil titik peluh sendiri.

15)ske gi kedai buku..ushar2 buku cam kat kinokuniya n galeri2 yg brag2 kreatif

16)nk blk ke zaman tadika..yeah..

17)xske yg remeh temeh n terlalu gedik

18)cepat gelabah n kadang2 tu cepat marah

19) ske pkai pakaian yg buat dr kain kapas. coz ulama ckp pakaian dr kain kapas buatkan badan sihat & antibody kuat.jeans?..yup mmg ske jugak tp xleh lama, rosak testis..kajian dr Dr tau.dah sah

20)yg baru kenal aku mmg cakap aku ni cam sombong..padahal aku xla camtu sgt.

21)pemalu kat girl??..leh la jugak sket2.

22)target pas abis blajar kt U: kerja la jd enggineer, kumpul2 duit kawin la, bayor utang2 ptptn yg dpt half..sedar la diri dpt half sebab jujur sgt..kwn2 lain mak bapak kerja tp isi kan bapak je kerja tu yang diorang dpt full.

23)aku nk gi tunaikan haji, kalo leh dgn isteri aku n fmly aku.

24)sgt ske kucing, tp xberani nk bela sebab skrang dok umah apartment, kalo dok umah teres mmg aku dh bela.

25)lastly aku mmg ske sukan extream n martial art..taekwon-do, kayak n mountain climbing.

dah2 pening pale aku nk pikir..apepun layanz kan ni sket je..kalo nk tau lebih meh jd kawan karib..senang cito.

yuuhuu..kali ni nk share sket bout my self. ni atas permintaan cik Kawaii nk tag kat aku tp die xreti(aku pon xbaper reti sgt nk tag2 kat mmber2 ni). ok..let survey myself..lets chekit out..

instruction : once you are tagged, answer the question honestLy. No Lying or cheating ok..tipu sket2 leh x?..haha

starting time : hrs 1805
name : Mohd Fairuz Bin Mohamed Yusop
brother(s) : ada 2... abang kandung n abang ipar. hehe kakak ade 3: 2 kakak kandung & 1 kakak ipar.
eye coLour : light chocolate
shoe size : #7 yg slesa..#6 fit sgt.
hair : kaler hitam.. tak pjg sgt, x pendek sgt, berombak2..dpn kaler dark brown semulajadi tau
piercing : laki2 haram pkai subang
height : 160 cm..leh dikategorikan tinggi tp kurang tinggi sket dr keta pajero
what are you wearing right now : suar slack coklat..kasual, ringkas
where do u Live : no 13, jln limau 5..kalo ngan fmly kat ampang selangor
favourite number : no 1, 2, 5 & 10
favourite drink : sunkis fresh oren, ske minum trus dr botol (teruknye)
favourite month : bln Ramadhan & Syawal. hehe
favourite breakfast : roti + keju + susu anlene + telor 1/2 masak, & must have plain water..nyum2..

HAVE YOU EVER

broken a bone : xpenah lagi tp my bone flexsibel..ligamen ankle je penah koyak sket mase trainning..esoknye tournament..kamikaze je la lawan tahan sakit
been in a poLice car : xpenah, naik ambulans penah la
faLLen for a friend : ada mase skola rendah dl.. hik3
faLLen for a guy / girL for a short time : sy lelaki tulen ya
swam in the ocean : of course..swimming is top 10 hobby
broken someone's heart : kalo sempat jumpa dia, sy nk minta maaf byk2
cried when someone's died : yup that the part of life..my friend, my teacher, nenek2
saved e-maiL : yup..senang nk send email kat kwn2
been cheated : ada gak... x suke penipu!

WHAT
your room Look a Like : simple je..room orang bujang katekan.kalo dh keja nnti nk hias cam bilik hotel 5 star
what is right beside you : meja study ayip
what is the Last thing you ate : curry puff

WHO
the Last person you teLL : ngan aril
who was the Last person you danced with : my sister mase kecik2 dulu.
who Last made you smiLe : someone wearing her glasses & have chubby cheek..err..cubby ke??


FINAL QUESTION
what are you Listening right now : perhaps-perhaps by cake
what did you do today : wake up > class > PKSK (sport Unit) > my house > stdy..esok nk test traffic
are you the oLdest : kalo kt umah sewa ni aku la yg plg tua hehe. kat dlm fmly i am the youngest


TODAY DID YOU
taLk to someone you Like : not yet..just chatting with her.
kiss someone : kiss my fist.yeah my weapon in martial art
sing : nyanyi dlm hati lagu perhaps by cake
taLk to an ex : no ex
miss someone : of course i miss sumone
eat : baru mkn curry puff n donut


LAST PERSON YOU TALKED WHO
you taLked on the phone to : pojie.
made u cry : not remember laa
you went to the maLL with : my housemate aril n ayip
who cheered you up : my friend & my spirit
have a crush on someone : no
what books are you reading right now : modul traffic & safety
best feeLing in the worLd : i dont know yet..i hope when i mary someone with all my love, have family, have kids n going to haji
future kids name : for boy :- Muhammad in his first name ; for girl:- Siti or Nurul or Nur in her first name..simple rite
do you sLeep with stuffed animaL : my sister teddy bear..kalo sejuk kt kl mean hujan lebat tu, pinjam jap bear jd bantal peluk
what's under your bed : kat umah fmly ade byk barang2 zaman skolag rendah, keta control, tamiya n a lot of kreko magazines
favourite sport : 1st taekwon-do yeah..2nd mountain bike(dh kene curi), 3rd tennis (xreti main pn)..always like outdoor extreme sport
favourite pLace : Mekah & Madinah
do you have a job : insyaallah lg 1 thn 6 bln ade keja.
what time is it now : hours 1849


that all for my survey..jenuh nk pikir..sampai sakit tengkuk ni. anyway if u know more about me..thanks coz friend with me..to my friend yg dh bace my survey, let try this survey for ur self...peace

Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan… jadi ‘kilang ‘ manusia. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh… 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap di waktu itu sembahyang terbaik darinya. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang… sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.

Satu lagi berita gembira untuk wanita

Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya, lahir saja bayi seluruh dosanya habis. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah.

Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid Allah izinkan terus masuk Syurga. Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh- hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.

Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.

Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan juga tidak derhaka kepada suaminya.

"..it is your ATTITUDE not APTITUDE that determine your ALTITUDE in martial art world..."..sharifudin 2002..

Black belt is just a piece of cloth with nice gold written name & ununderstood (by most of TKD students) Korean word. We can easily buy that from any martial art shop...with any DAN u want to put.

You are not gaining the Black Belt but you must BE the Black Belt. To be the BLACK BELT holder not as easy as taking your grading test. To be a Black Belt you have to :-

•learn & improve
•learn & improve
•learn & improve
•control your emotion
•control your emotion
•improve your techniques
•respect your seniors
•respect your instructors
•respect your students
•respect your enemy
•be TECHNICALLY on top of your students - ALWAYS build up ur charismatic image
•be significant & outstanding from others
•build up your own style
•be proud of yourself
•be proud of your students
•put down your ego
•be sincere
•be honest
•be loyal
•never underestimate yourself
•never underestimate your students

....sitting for the black belt test is only 1% from the process of building up your black belt 'life'. The process started from the day-1 you started your martial art class. The process will continues and never stop. Its only matter on how committed you are in your training and how GOOD your instructor are in transforming you from white belt to black belt!.

As someone who devoted his life to martial arts with only 25 years experience, I've seen lots of Black belts with NO black belt Attitude and make it worst with no Aptitude at all. Aptitude we can have it or improve it by learning & consistent training with good instructors but Attitude you have to build up by yourself from examples from instructors & parents guidance.

Students will listen more from their Instructors than their parents hence instructor must play his role to build up the student's character & discipline.

KREADIT FROM SIR SHARIFUDIN BIN MAMAT 5TH DAN BLACK BELT

Asssalamualaikum.
Exam Sem1 sesi 2010/2011, Kira ni exam aku yg ke-3 la since aku study kat UTHM.
xnk taip byk.
aku nk wish kat diri aku ni semoga berjaya tuk exam kali ni bg semua subjek, teruskan usaha dan DO IT NOW!!.
bagi kwan2 lak, TQ byk2 ajar aku dan gud luck to all you guys.
sape2 yg bace entry ni, doakan2 kami semua success final exam ni..amin.

Permulaan yang sukar..pasal ape tu?.pasal ape lg, pasal Taekwon-Do la. nape sukar?..ape yg sukar?..macam2 sukar.

Aku bg point2 sket la sambil cite ape yg telah berlaku dr akhir Januari sampai prmulaan Februari ni pasal permulaan perjalanan aku dalam dunia Black Belt.

Peristiwa mndptkn Dobok black belt

Sejak aku tempah dobok colour belt dr Sir Iwan (mase tu aku biru belt lg, Psas/Poli Tg.Malim 2006), org kata ‘badi’ nk dpt dobok ni sentiasa ikut je..Sir Iwan dh dpt dobok tu dr supplier OMAS, ondaway die drive nk gi ngajar kt PSAS tringat lak dobok aku trtinggal kat umah, nk xnk die terpaksa u-turn blk ke umah amik dobok aku..semata2 hnya 1 dobok je trtinggal. Thanks byk2 Sir Iwan.

2009 thn ni..aku dh tempah dobok black belt dr Sir Din, Sir Din pn beli la kt supplier everybody!. Sir beli dobok black bkn 1 tp 3 dobok tuk student PSAS..tp dobok yg keempat (aku punye) tu sir xbeli krn trlupa. Penat die pikir2 ada lg 1 dobok yg xbeli, kalo beli utk sape? (was-was)..haha, aku trkejut gak dpt tau hal ni. Ingat die nk bli yg zip style tp bli yg ala kimono tu..itu baru GTF style. terima saja lah. tunggu punya tunggu lastly dpt la dobok black aku time gradding MMC ujung thn 2008. Aku kecewa lg!.. sebab pakai dobok black aku punye tp belt black org lain punye masa nk tolong conduct gradding ni. Rupe2 nye belt aku xsiap..discuss ngan sir, sir ckp die bg belt tu mase trainning kt UTM..aku pon stanby nk trainng kat UTM hari Jumaat. ondaway nk gi UTM ni, sir bg tau kelas UTM batal. sian sir, dah sampai pagar UTM baru la student nk bgtau kelas batal..so kiteorang planning jumpa la kat Jln Ampang betul2 dpn Kedutaan British. haa..kat situ la baru dpt belt black sebenar aku, PUAS HATI..

Borak2 jap, cite hal2 tournament Penang, masalah MGTF sket, lame gak borak sampai guard Kedutaan British soh pi tmpat lain coz ada keta kedutaan nk masuk..ape lagi, kiteorang pon balik umah masing2 la. hahah..nostalgik kan ar nk dapatkan Dobok & belt ni. jd HARGAIlah dobok anda.

BAYARAN???

Hehe..masa aku trainning kat UTM dlm akhir Januari, ada la sorang student UTM (W**) ni dtg trainng skali (muka dah matured tp perangai mcm budak)..alah student yg ‘menyamar’ tu la. Aku dah lama ‘target’ budak ni, dh lame tau die ni black belt tp menyamar. Masa dah abis trainnng, aku lepak jap kat kerusi batu. penat maa, wat foot drilling (trainning kat UTM ni byk wat foot drilling coz ramai W**, 1step sparr dan self defend serta pattern diorang xhafal langsung, mengecewekan!!) student menyamar ni tanya kat aku “ko datang UTM ni dapat duit x dr Sir”?.. terkejut aku ngan soalan cepuk emas tu. Mmg aku nk cepuk pon mulut budak tu tp aku sabar.. aku pon jwb, “x..xdpt coz aku dtg sini nk trainng. nk cari ilmu. kalo nk bayar yuran, bayar la kat Sir Din”. Ape punye soalan la..ingat ape! ingat kalo student tu dh dpt black belt leh terus ngajar n dpt duit?..adakah student tu ingat diri tu bagus? fundamental, disiplin & skill diri bagus?..kalo masa trainning pon nk menyamar, xpakai dobok black belt. Kurang disiplin mase trainning. patut ke dapat bayaran?..

Sudah la aku nk masuk join trainning ke UTM ni susah. Macam2 perangai pak guard dan mak guard aku alami. Kejap guard dr wakil M*A, jap dr melayu. sorang2 guard xtau ada trainng taekwon-do dlm UTM tu dan seboleh2nya xnk bg orang luar masuk. Apa punya la management, yg aku peliknya guard2 ni slalu round smpai kat blok C dan dok lepak tgk student2 brtaekwon-do je kat blok tu tp bila orang luar/pengajar nk join trainning/gradding xtau ada taekwon-do dan xbg masuk lak….management kelab TKD UTM pon lembab. Sir nk gabungkan trainning MMC ke UTM thn depan..erm, aku try stakat mana yg boleh trainning gabungan ni. Kalo still xberubah jugak sikap student2 dan guard UTM ni..aku cari la center lain cam PNB tp still bawah DTA la. Bayaran yuran?..xbayar nye student2 UTM ni pasal ape?…. LU PIKIR LA SENDIRI!!!

Urusan Kerja campur-aduk Masa Trainning

Dulu orang kuat dlm sebuah kelab tkd ni penah cakap (kira soud la) kat ahli2 nya..”masa trainning, training la. Jgn nk sibok2 kuar gi hang out hari trainng lak”.. bg aku la, kalo nk hang out/riadah/ponteng hari trainng tu, hang out terus sblm waktu trainng sampai la abis trainng. dan kalo boleh jgn sampai hangout anda dpt diketahui oleh golongan orang cam ni. lagi bagus xjumpe muka hari trainning tu, at least dpt tau diorang xdatang coz hangout (riadah)..sbab ape aku cadangkan camtu?..coz itu masa riadah kita (masa peribadi kita). Apa hak orang lain nk halang/ganggu masa riadah kita. yg mereka boleh hanyalah mengajak kita trainning bersama2…kalo sanggup kurangkan temph hangout pastu rush gi trainning lagi BAGUS!!.

Yg aku rasa xpuas hati ni..urusan kerja campur aduk masa trainning boleh plak. Sedangkan student yg ada assingment bertimbun2 pon xcampur adukkan masa trainnng ngan masa study/revision..sorang hamba ALLAH ni dtg trainng, tp die x masuk dojang (tempat latihan) dulu, die gi wat urusan kerja dulu dlm kawasan dekat ngan dojang..kalo de problem die soh kwn die ni yg ngah syok2 trainng dtg kat die tlg wat urusan kerja, kwn die ni kuar la..pastu masuk blk..pastu kena panggil blk tlg..last2 dlm 1 jam baru die masuk blk dojang. Apa die ingat dlm dojang tu xada instructor yang ngajar ke? suka2 je main kuar masuk?..ya die keluar jap dgn cara betul.ada minta kebenaran dr instructor. ..masa training, dtg la training. jgn campur adukkan urusan kerja.. Xrespect kat instructor & masa latihan ke?? . CAKAP TAK SERUPA BIKIN. xbg ahli2nya buat itu-ini tp dia boleh lak buat..ahli2 xmarah lak?..nape xmarah?..sebab ahli2 tau die tu senior, orang kuat dlm kelab tu dan orang tu pikir die adalah senior dan ada backup leh buat apa saja!!!?.. macam warden asrama aku cakap kat student form 5 yg nk ajar/ragging sket2 student form 4.. ”nk ajar orang jgn kencing berdiri tp kamu tu sendiri kencing berlari, buat ape nk ajar orang kalo cakap pon xserupa bikin”.

aku nk cabar la..cube try wat camni masa Chief Instructor/Instructor ada kat dojang. pastu masuk blk 30 min terakhir trainning dan tanye ape perasaan Chief Instructor/instructor tu ttg kelakuan die ni..kalo aku jd instructor..bg 3 chances je..lebih dr itu ..’ko siap’

Kurang Disiplin

Owh ye..nk ringkaskan..nk trainng, dtg la awl. Yg ada transport tu gi awl dulu. jgn dok nk pikir tumpang kwn je even dh ada transport sendiri. nape?..sebab tumpang kwn dapat save bajet petrol transport sendiri? or malas nk cari parking lot coz blk tgh mlm parking lot mesti penuh. Kalo kwn yg ada transport tu lambat so yg tumpang pon lambat skali padahal yg tumpang tu ada transport sendiri. Dah membazir masa training. Dtg kol 9 mlm, warming up smpai 9.30mlm, blk kol 11mlm..(1 jam 30min je) trainng. huhu, rasa cam xberbaloi tuk remaja. utk kanak2/budak sekolah/adult class leh la coz esk diorang nk gi sekolah/kerja awl pg dan kanak2 kena blk awl tuk safety diorang..kalo nk training 1 jam 30 min leh je buat, buat masa hari lain dr hari trainng (2 jam) yg ditetapkan..

Bagi sket contoh disiplin tolong menolong…Kita sama2 susun meja & kerusi bawa luar. Sama2 la bawa masuk blk dalam kelas.. Jgn asyik nk pikir blk awl or nk makan-makan je. Alasan yg dah BASI..”rumah jauh” . ok la umah jauh.. abis je kemas kerusi aku kuar dojang nampak lg ko terpacak kat transport sendiri tu ape kes!!!. owh..rupa2nya tgh brkepit dgn couple jap b4 blk… xpe lak? tu sebab xnk susun kerusi. bkn lama susun kurusi.. 10 min je. umah xlari la, kedai mkn pon xtutup lagi.. ye la kena blik cepat kalo x nnti couple marah. Alasan yg aku leh terima la macam ni…..”nk blk awl coz mak xbg kuar mlm lama2″, “aku sakit ni, terpaksa blk awl mkn ubat”..”mmg nk blk tp kunci tranport aku tercicir/ilang tu yang stil terpacak kat luar dojang ni”. kalo camni la pemikiran..xke mana2 la pencapaian dlm disiplin diri anda tu.

Mana golongan yg dihormati?

Mana golongan yang dihormati?..Insturctor yg dpt mlahirkn ramai jaguh prtandingan atau instructor yg dpt mmbentuk disiplin pd diri dia sendiri & anak2 buah die?..jaguh pertandingan boleh dibentuk, dicapai tp makin lama makin cepat jatuh kerana hidup ini umpama roda (bukan umpama mimpi dalam mimpi). membentuk disiplin lg susah dr membentuk seorang jaguh pertandingan kerana disiplin ini lahir dr dlam jiwa orang tu sendiri. lahir kerana didikan yg sesuai untuk jiwanya/umurnya..yg dapat menjadi contoh pada diri dia sendiri dan orang disekelilingnya. walaupon disiplin ni susah dan amik masa yg lama tuk dibentuk tp fikirkan kesan jangka panjangnya.. disiplin tetap dapat membentuk hidup lebih teratur sampai mati..kalo jaguh..belum mati pon “dah jatuh ke tersungkur”.

Belt hanya ukuran ‘fizikal’ utk di hormati.. apa ada dlm senior rank, black belt 1st Dan, 2nd Dan?..tp still memaksa ank buah ikut ckp dia..memaksa bkn cara utk mengajar remaja2 dan kanak2 pd zaman skung. kita perlu dekatkn diri kita pd mereka baru mereka selesa dan leh ikut ckp kita.. ini tidak..aku buat contoh sket…… “aku 2nd Dan, ko mesti dgr ckp aku”..ya betul ko 2nd Dan or ape2 Dan sekali pon bkn cam tu tuk ajar orang. Maybe student tu xnk wat coz die sakit/injured ke, dobok koyak nnti malu nampak ‘benda’ bile wat teknik or sparr..kalo makin sakit body or makin koyak dobok student tu, die yg parah/malu..instructor malu x?..makin ketawa/mempersendakan ada lah?.. patutnya rasa malu n rasa bersalah pada diri sendiri pada student tu coz krn kita, die dpt masalah camtu. cuba tanya betul2 dan tegas..napa mereka xnk buat/ikut cakap kita pada masa tu?? . baru la namanya macam “Pemimpin berjiwa Rakyat”.. kalo dh byk kali meraka wat perangai camni eloklah kita tukar cara kita mengajar or ajarkan meraka apa itu hormat menghormati antara intructor dan ahli, ahli dan instructor.

Kita hormat instructor bkn dr ‘fizikal belt’ saja tp juga dr ilmu, ketegasan, SIFAT KEPIMPINAN serta tolak ansur yg ko ada. Baru namanya RESPECT pada diri sendiri dan student. Sesekali bagi la student2 ni wat aktiviti mereka or bg mereka peluang cipta satu bentuk latihan yg boleh diamalkan bersama2…kalo kita mahu mereka je nk ikut skill/rentak kita susah la..perlu diingat xsemua pelatih boleh ikut rentak skill instructor mereka.

So macam mana pendapat korang?..ni la antara pemulaan yg sukar utk aku dlm dunia black belt ni. byk cabaran..ni baru sedikit..belum lagi jumpa pelatih yg kurang ajar. sebagai black belt aku kena tunjukkan disiplin yg baik tuk diteladani oleh colour belt dan black belt yg lain.. byk dugaan yg ditempuhi. harap sokongan dan bantuan korang semua. paling penting Percayalah pada diri sendiri, tujuan yg baik pasti Allah makbulkan.

NOSTALGIA 2009.. aku nk kongsi2 pengalaman ni. harap sama2 perbaiki diri


mula2 aku pikir mmg malas nk komen ape2 pasal trainning tkd aku yg tlah brlaku pd 01/01/2009…tp mmandangkn hal-hal tertentu slalu je brlaku, aku trpaksa jgk citekn..

cite kali ni aku tujukn kpd para pelatih taekwon-do trutama skali kwn2 TKD aku yg dr kelab MMC, UTM, PSAS, dan xlupe jgk ‘DIRI AKU yg ke-2′. hope korang amik iktibar la..

jika aku diberi mandat utk take over kat kelab mmc selama 1HARI SAHAJA, aku harap hal ni xberulang lg.”SEJARAH X MUNGKIN BERULANG”. aku xnk ulang kesilapan aku yg tlah brlaku 10thn lps.. dn kalo boleh xnk la kwn2 aku mngulang kesilapan aku tu jgk..korang nk tau kesilapan tu?..10 thn lepas aku slalu dtg lewat gi training. saje je dtg lewat coz aku nk tgk cite katun BEAST WARS(transformer versi animal) yg ade CGI canggih giler..dan sbab tu la aku slalu 1 JAM LEWAT sampai Do-Jang & bile sampai kat sana, aku wat muka selamba je xrasa brsalah pn..aku dah ready mcm2 alasan, bgun lambat la, rantai putus ondaway cycling ke skolah dan mcm2 lagi. maybe dlm fikiran aku mase tu Im just a KID..tp bile dh besar baru aku tau betapa MENYESALNYA aku wat camtu.

1/1/09..8.15mlm aku rush gi MMC. bajet sampai sana dlm 8.35mlm..yes sampai pn. trus aku park moto kat dpn surau. tgk tmpat latihan xda pn geng2 mmc. so malas nk jd pak pacak kat dlm court tu aku trus solat isyak dulu..8.45mlm aku abis solat. tgk la court, xada jgk kwn2..xpa2 aku jd la pak pacak dulu sambil wat regangan & warming up..10 min pastu zira pn sampai. aku ckp diorang xsampai lg padahal kelas mmg start 8.30mlm..pastu emilia sampai dlm kol 9mlm..haiya, nk terbakar je hati aku tgk sorang2 kwn dtg.kol 9mlm lak tu..aku kesian la kt kwn2 yg dok hostel..kalo start kol 9mlm abis kol 11mlm n abis MAKAN kol 12tgh mlm, & waktu tu lak gate MMC dh tutup. bile dh tutup gate kwn2 yg dok hostel ni di cop blk lambat n kene CERAMAH..leh jd kes ni. lg la kes tambah berat bile ada student bkn ahli kelab yg gune nama TKD MMC tuk balik lmbat. tu la pasal aku minta sgt2 kwn yg free dlm kol 8.10mlm dtg la sharp 8.30mlm, leh la trainning abis kol 10.30mlm..tunggu punya tunggu 9.30mlm keta kembara sampai bersama 1driver n 2penumpang.huhu..lg la terbakar tahap 2., xpe lg terbakar tahap 2 leh padam dgn pemadam api serbuk kering.hehe

aku pon dah abis wat warming up. now nk pkai Dobok..tetiba trdengar suara komen..”dh la black belt tp xnk pakai baju black”(dr belt biru), “nape ko xpakai black lg..beli la belt kosong”(dari pmbantu jurulatih)..huhu..semua tu aku dgr dan simpan dlm hati. sakit jgk la hati bile dgr..sblm nk komen org, renungkn diri sendiri..adakah diri ni bagus pada hari itu?..dh la dtg lewat, sampai2 je trus nk komen org.(mmg aku nk pakai Dobok belt itam tp belt rasmi xdpt lg. kat sir din. nk beli belt kosong kat everybody kene la labur RM35.00) kalo korang bg support xpelah..dh la aku perabih duit bayar CASH yuran black belt n Dobok Black belt.nk tambah beban lg beli belt lg?.aku cuba pastikan bln JANUARI ni aku dapat belt dr sir din..Sabar2 je.lbih baik aku diam dr melawan komen2 diorg, trlps ckp kang susah. maklum la aku ni just menumpang kelab org tuk trainning. kalo korang nk halau aku, aku sedia tukar centre. nk centre PLUS, jauh la coz skung diorng dh tukar ke Subang.. ditakdirkan ari tu ujan la plak. xsmpat nk trainning kat court. cpt2 aku gi kt pondok guard minta kunci blok R. aku bg salam kt pak guard tp diorang xdgr coz tgh sedap hisap benda haram yg ada nikotin. pstu terkejut badak coz aku berdiri kt blakang diorg. hampeh, dh bg salam xnk jwb tp bg tazkirah sket kt aku..tu la hisap lg benda bodoh tu, salam org pon dah lupe nk jwb..kemas2 la bilik trainning kat blok R..kol 10mlm baru start kelas. yg dtg dgn kembara amik masa lak warming up dlm 30min skali dgn emilia yg dtg awl..dh la warming up lambat, leh gelak2 lak. aku dok je kat depan pintu dgr gelak tawa..nk je aku tegur diorang soh cepat..kalo ikutkan amarah aku ni..nk je aku tendang pintu bior dpt perhatian. maknanya soh cepat masuk barisan..nk msuk barisan lak lambat..siap bincang pasal makanan, kuih muih pastu catwalk lak masuk barisan. sabar je lg..yg pasan muke aku cam toye tu paham2 la ek..

mase trainng ada yg xlarat..ok xpe..aku pon xlarat tp rush jgk trainng..emilia xmkn lg tu yg xlarat pastu dgn selamba je pi amik makanan die n mkn. kot ye pn bgtau la dgn sir azhari minta kelas rest 5min ni x main kuar je..lg la terbakar tahap 3 aku coz dgn kat sir azhari pn diorg wat bodo, apetah lg kalo aku ni conduct kelas. pastu trainning sambung blk cam biasa.

huh!..hampeh tol. dh la 1st day dlm 2009, dtg lambat pastu mase trainng main2 lak. xsalah nk main2 sket mase trainng tp jgn la sampai nampak sgt main2 tu. 10 thn dulu pn aku trainng ada main2 jgk tp aku cover. xmakan2 mase trainng..tp skung sume tu cam dh nk hilang dr JATI DIRI pelatih2 taekwon-do. patutnye makin maju kita ni makin kuat jati diri..tgk la cam seni silat, seni karate, aikido. disiplin kat tmpat latihan diorang tu ada. aku xde nk bandingkan mane yg hebat tp nk bandingkan benda yg disiplin yg mmg perlu buat kat semua aliran martial art/martial sport..kalo camni la perangai, mmg hancur la seni dan senang2 je seni lain nk amik kesempatan atas kelemahan kita..itu la sebab adanya persatuan..SATUAN..BERSATU. baru la JATI DIRI MANTAP. hanya mantap mase makan watpe..mantap la mase Solat, Kerja n Riadah. baru la seimbang.

aku harap pas ni dlm thn 2009 hingga seterusnya, sama2 lah improve la sikap tu. kalo yg dtg lewat dgn alasan yg munasabah cam sakit perut, baru abis kerja, Xdapat dtg coz tgh kerja, xdtg coz esk ada exam, kuiz, final..xapa krn itu sebab yg munasabah..ni tidak..bg alasan ADA HAL..ADA HAL..kalo ikut aku kan aku pon ada hal..hal aku nk tgk PEARL SCREEN cite cine coz ada cite kungfu2, polis, antu.hehe. tp aku lupekan tu n gi jgk beriadah

dr yg malas training marilah dtg la, dan bile nk dtg, dtg awl. tunjuk respect kat seni tu cam korang tunjuk respect ‘abis trainng mesti mkn kat olan. baru la org luar tgk seni yg kita buat ni ada ‘ISI’.dan insyallah ramai yg berminat nk join.

salam 2009

Ok kali ni aku nk bg sumthing yg patut di ingati oleh setiap Black Belt. xkira la die tu black belt bape Dan dan dari martial art ape skalipun. so bace la banyak kali. kalo leh print n tampal kat dinding cam yg aku wat dlm bilik bujang aku ni. huhu..”Kosongkan Gelas/Bekas” pastu ISIkan ia dengan yg Hak dan sentiasa anggap gelas dan bekas itu sentiasa xpenuh2 kerana ISI nya dicurahkan kepada yg memerlukan. Renung-renungkan dan Bertindaklah..Moga Respect dan Disiplin serta Pendirian menjadi Pegangan.



BLACK BELT REMINDER!!!



1.UPGRADE STANDARD
2.UPGRADE STANDARD
3.UPGRADE STANDARD
4.UPGRADE STANDARD..GANDAKAN TRAINNING, SPEED, PELBAGAI TEKNIK, CARI CIKGU YANG SESUAI, BYK MEMBACA & PRAKTIKAL
5.PILIH LAWAN KITA, KALAU DH TAK BOLEH ‘MAKAN’, JGN SENGAJA PILIH ITU JD LWN KITA..SEBOLEH-BOLEHNYA JGN DEDAHKAN SGT KELEMAHAN KITA
6.JGN BANGGA DIRI..SBGAI BLACK BELT KITA TAK ADA SPECIAL NYA DR ORG LAIN. CUMA SETAKAT BELT SAJA. YG MENENTUKAN STATUS/LEVEL KITA PD ORG LAIN IALAH SIKAP KITA. KALAU JD BLACK BELT BIARLAH DR DLM, BIAR LOW PROFILE DAN SENTIASA INGAT SEHEBAT MANA KITA, ADA LAGI HEBAT DI LUAR SANA. “IT IS NOT YOUR APPTITUDE BUT YOUR ATTITUDE AND DETERMINE YOUR ALTITUDE IN LIFE”
7.IKHLAS MASA MENGAJAR, INSYAALAH KALAU ADA ORG NAK TEST KITA, KITA AKN DPT APA-APA IDEA MASA ITU JUGA..”SATU KITA AJAR, DUA KITA DAPAT”
8.JANGAN MALU NAK BELAJAR. EVEN DGN JUNIOR. TAK ADA SALAHNYA KITA TANYA JUNIOR CUMA JGN SELALU SANGAT
9.BUANG EGO. TAK SALAH SEKALI SEKALA KITA MENGAKU KITA KURANG, GUNAKAN AYAT ‘SHARING INSTEAD OF TEACHING’
10.KEEP LOW. APA ORG NK CKP BIARKAN. ORG AKAN NAMPAK KITA COOL ANDEASY GOING.
11.HORMAT SENIOR DAN INSTURCTOR. KITA HORMAT ORG, ORG AKN HORMAT KITA BLK DAN STUDENT KITA TGK KITA HORMAT SENIOR KITA, NANTI DIA PUN AKN HORMAT KITA SBGAI INSTURCTOR DIA.
12.MANUSIA BIASA TAK ADA YANG SEMPURNA




1.Kite group sukarela, dana pun sendirian berhad. Tiada perlembagaan atau state policy. Gerak atas ihsan yg meminatinya. InshaAllah
2.Memang empayar saya ni agak slow nak kembang. Namun, tak guna berlambak kelas, tapi org takda yg mengajar dan belajar
3.Thats why kelab ini tak semudah berkembang mcm persatuan negeri nak kembangkan kelab. Dah wujudkan pelapis, tetapi pelapis hilang ditelan kerjaya dan keinginan dari negeri masing masing. Apatah lagi, kerja kat KL ni belum tentu kenyang. Asal keluar je, duit tak pernah tak mengalir.
4.Ekonomi dijangka sukar walaupun kerajaan masih “in the state of denial”. Unjuran tampak masih bertenaga, tetapi kesannya sudah mula terasa. Berkemungkinan ibu bapa spend kurang untuk aktiviti tambahan anak, dan tkd ini salah satu aktiviti tak wajib yg menjamin perut kenyang. Walhasil, ahli bakal beransur-ansur kurang dan lama-lama boleh jejaskan mood sifu nak ngajar, pastu tutup kedai. Inilah kebarangkalian, kecuali kite ada contigency plan atau sanggup menganga mulut membebel di depan 2-3 anak murid, bukan 50 org seblum ini.
5.Dalam pada itu, harga barang tak tentu turun. Purchasing power jatuh. Bayangkan 4 anak masuk tkd, kena byr dekat RM60 sebulan.Itu byk tu…boleh beli beras dua tiga kampit ler atau ubi kentang stock sebulan tu.
6.Antara soal nyawa keselamatan or soal kenyang, mana penting. Sedgkan org sekrg ratanya masih tak peduli pasang tali pinggang keselamatan di blkg kereta, apa lagi tkd, silat, karate, etc.
7.That’s why, martial art instructors should be aware of these challenges. Jgn ambil langkah pendek naikkan fees just because u all nak sara cost pergi balik, sedgkan kesan jangka sederhana kite tak tau. Bygkan masa minyak naik mendadak, rasanya tak kurang naik kan fees, tapi bila dah jatuh mendadak, turunkah?
8.Or jgn senang-senang je percepatkan grading sebb nak tambah poket. itu lagi haru.Esok lusa, org tgk black belt, macam pengakap je.. Ya betul, baik tkd ke, silat ke, karate ke, org sekrg ni nilai mereka tak ubah macam pandu puteri, pengakap, Palang merah siap berbondong-bondong pi kelas naik bas, basikal tu. Paling tidak, yg umur 18 tahun pun boleh pakai palang 4-5 dan, dahsyat tu. awal benar naik, sebb semuanya duit!!!
9.…bila sudah bertukar pengajar, pasti lain caranya.
10.My point is simple. Kite ni bukan jual barang. Kite kembang ilmu. So, kalau nak naik fee tu, make sure commensurate dgn quality. Ini tak. Quality gitu gak. Cerita tetap sama. Lirik cakap pun serupa. takda new knowledge. membosankan. Suruh org tumbuk 100 kali dgn wisel, kalau gitu panggil refri bola pun cukup.tak perlu nak cari sifu handalan. Martial art is an institution and should be defended walaupun industry martial art bakal terkubur. Institusi perguruan dan tradisi tidak harus tergadai hanya dek faktor duit dan ekonomi. Institusi martial art dan industry amat la berbeza perspektifnya.
11.Walaupun ada ancaman, mgkin ini peluang kite untuk mempromosikannya. Bila dah byk byk centre naik harga,kite jgn la ikut sgt. soal harga jd faktor pertaruhan. Kalau dulu, org sggp byr mahal untuk cari guru terlatih, sekrg ni kalau ada guru terlatih charge harga murah, takan ditolak.
12.INgat, karate, tkd, silat, kalau kite nak debatkan sapa hebat takan ada kesudahannya. Masing masing ada ciri yg hebat dan perkara yg sgt penting, apakah kite memudahkan mereka masuk? Kalau martial ini hebat dan tak ramai masuk, itu problem namanya. Yg penting adalah betapa kite beri jalan mudahkan mereka ini masuk belajar, bukan dikenakan sekatan dgn harga yg mahal. Konon-konon centre ini ada champion, letak la harga tinggi!!! so what. yg champion tetap sorang, yg minat tu pergi ke centre lain. Jgn jadi temberang kerana tidak kurang juga jurulatih macam gitu di sini
13.so, buat jurulatih, ambil la peluang dalam keadaan ekonomi sekrg. dan perlihatkan keikhlasan dalam mengajar dan jgn hanya otak tu berlegar soal monetary reward sedgkan anda tidak sedar,dalam byk byk anak murid anda, berapa ramai yg mendoakan anda sejahtera dan berapa ramaikah yg memaki hamun nyumpah seranah dgn yuran yg tak setimpal dgn quality anda.!!!!
14.rancangla dgn sebaiknya di tahun 2009. jgn hanya percaya pada nombor tuah pada tahun je. Ada seorg pernah mengatakan tahun sekian sekian itu nombor tuahnya, tapi what happenned, sudah tiada tuah.
15.Tuah terletak pada sumbangan kite secara iklhlas. Selamat merancang dan menharunginya dgn jaya dan tabah


…….petikan di atas dr kata-kata peringatan daripada Sir Sharifudin Mamat (DTA) dan Sir Eizam Izeimi Arbak (UITM)

ni nk cite sket idup aku mase thn 2008

TAHUN 2008

salam kpd semua kengkawn. mmg dah lame aku x taip kat blog ni. sbnarnye aku malas nk taip. hahah..lg pon nk citer pe ek?..korang rajin2 la tanye kabar aku baru aku leh citer2 pasal diri aku ni..thn ni mmg tahun yang mencabar kesabaran aku dalam mecari ilmu, menambah rezeki, membaiki diri sendiri. macam2 ada. baru je nak start benda baru ada halangan yg hampir2 membuat aku kecundang.

1st of all.. takziah kepada keluarga Allahyarham Fazrul atau Ayoi yg telah pergi ke rahmatullah pada..maaf xingat tarikh tp aku yg aku ingat 2hari sebelum raya aidilfitri thn ni. Al-Fatihah kita sedekahkan kat Allahyarham Fazrul..antara kawan aku yg paling rapat sejak smk teknik sampai la thn ni selain shahir. gamba die still ada dlm FS aku ni. xsampai ati nk buang. ntah la..kali terakhir jmpa mase kenduri kawin abg sakinah. aku lepak sampai umah die..solat mahgrib dan isyak, tranfer gamba2 kawin dan ayat terakhir kami ialah “Assalamualaikum, jumpe lagi!!”..xleh cite banyak2.

Mencari rezeki tu satu tuntutan..hukumnya wajib (betulkan kalo silap)..aku kerja keras gak la thn ni. even keja parttime yg ramai ckp keja xleh support idup..mmg la xleh support idup koz “parttime”..tp hal yg tersurat dan tersirat dlm setiap keja tu hendaklah kite fahami.. baru aku tau ape tu kerja. stail masyarakat yg muda-tua.luar baik blakang lain..luar nampak cam nk kena “sideKick” tp hati “bermaruah”..baru aku faham kata2 abah aku..”baru ko tau keja tu menggadai nyawa”..renung2kan dan kalo dah faham bertindaklah.

carilah ilmu sampai ke negeri China,,sampai ke liang lahad. hehe..impian aku nk cari ilmu Taekwon-DO aku ni smpai ke Korea..paling dekat pn kat aku nk belajar bwah master2 TKD n GM Dato Sabree..insyaallah terimalah aku sebagai anak murid korang..amin. before that aku kene study dulu ngan Sir Din.dah khatam, dapat green light baru boleh cari Master2 lain..erm..aku start pakai uniform TKD ni mase darjah 1.kalo xsilap..Uniform ITF tu abg aku punye. saje2 ke pakai cam besh je, kain kasar, siap ada tali pggang putih. hahaha..gamba da tp tunggu la aku upload. kene cari kt album fmly. start dr tu aku cam nk join TKD.mula 2 saje2 je mase pilih koko mase form1..tup2 sume kelab dah penuh. slamber join TKD WTF. lame2 cam besh lak..cume yg xbestnye abah aku ni mmg xsuke aku masuk TKD coz body aku kecik bahaya lawan2..wat pekak badak je..bile dh cukup umur barulah aku declare aku nk join TKD ni secara tetap.nk join sume Aktiviti.dah cukup umur katakan. huhuhu.. start dr 1998…2008 bru lah aku dapat BLACK BELT 1st DAN. syukur alhamdulillah..jalan still berliku2. aku kena ‘Kosongkan gelas,pilih Gelas yg paling besar skali dan Pikir di luar Kotak’….renung2kan..oh ye..plan dlm cari ilmu ni, nk sambung degree civil engineering kat IPTA..korang doakan aku dpt sambung.IPTS pon ok gak..tp tu jln terakhir..ok

selamat menempuh 2009. maaf zahir dan batin. sayang dia

TERJEMAHAN AYAT SERIBU DINAR (1000 DINAR)

"Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah,
nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar.
Dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya.
Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah,
nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya."
Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendaki-Nya.
Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu."

amalkan doa ni setiap masa, elok jgk mase abis solat ketika berwirid, sblm tido, dlm doa2 harian pas solat.
sesiapa yg bace 3 kali doa ini dlm sehari insyaallah Allah akan memudahkannya satu jalan dr kesulitan idup.

Sajak ni dicipta leh Allahyarham Usman Awang. seorang seniman, pejuang bangsa dan lain2 lagi..patut diberi gelaran TUN. hehe. sajak yg sgt beerti tuk aku. mule2 aku dgr mase form 4 mase kursus LDK jd PEERS, pembimbing rakan sebaya. mule2 dgr mcm bosan. ye la dgr sajak kol 11 mlm siap ngan terjemahan ikut fikiran cikgu disiplin En. Rahim. lame2 aku pon tetidur.. then mase naik form 5, semua Peers dikumpulkan semula n soh dengar blk sajak ni. huhu. syahdu plak..mane tak shahdu. sajak ni kumpulan Kopratasa wat lagu. lagu ni sesuai ditujukan khas tuk orang2 yang tgh hot bercinta, yg baru mendirikan umah tangga. biar diorang ingat saling mengingati. harap korang leh hayati dan tafsirkan sendiri bait2 sajak ni.


KEKASIH-USMAN AWANG

Akan ku pintal buih-buih
Menjadi tali mengikat mu…

Akan ku anyam gelombang
Menjadi hamparan ranjang tidur mu…

Akan ku tenun awan gemawan
Menjadi selendang menudungi rambut mu…

Akan ku jahit bayu bunyi
Menjadi pakaian malam mu…

Akan ku petik bintang timur
Menjadi keronsang menyinari dada mu…

Akan ku jolok bulan gerhana
Menjadi lampu menyuluh diri ku..

Akan ku rebahkan mentari
Menjadi nian malam menghirup sangkar madu mu

Akan ku petik bintang timur
Menjadi keronsang menyinari dada mu…

Akan ku jolok bulan gerhana
Menjadi lampu menyuluh diri ku..

Kekasih…..

Itulah mimpi yang membunuh realiti
Dengan syurga ilusi….

salam semua..agak lame jgk aku xupdate blog aku ni. kadang2 rase cam malas lak nk luahkan kat blog ni. hari2 yang aku lalui cam same je..BZ je memanjang, assingment la, projek la,dan yang terbaru ni Test ke 2 bagi setiap subjek teras..memula Math eng. pastu Geoteknik esoknya Hidraulik, selang 2 hari Mekanik Bahan plak. satu minggu tu penuh la dgn test..pening2 aku..ni pon aku curi2 masa rehat nk upadate blog ni. yang peliknya nape la test 2 bg lepasan diploma cam aku ni wat test direct tiap2 hari..kalo la wat test selang dua hari leh tahan sket..
ape2 pon aku hrap yang terbaik je aku dapat wat..dan harap dapat score semua subjek.
doakan aku berjaya, tenang bile jwb dan ingat semua yang lecture ajar.

ujung minggu ni aku msti bz..next week aku update lagi cite best.tungguuu

Geofest aka Geotechnic festival.
julung2 kalinya diaadakan kat UTHM ni..
kiteorang la 1st batch yang jd mangsa join festival ni. jauh dr sudut hati ni mmg x suke pon aktiviti ni memandangkan banyak asgmt n projek yang ntah gaban2 fakulti soh wat.
dlm mase 3 bln ni ada 4 projek yang gaban2 kene siapkan..hantar plak dlm minggu yang same. mcm2 idea nk pikir camne nk wat produk tuk geofest ni..produk menda..blajar pn xabis..tau2 nk wat produk pasal geoteknik. erm senior2 master dan phd pon jarang wat produk n diorang byk wat kajian2 je inikan pula junior2 sarjana ni.
3 tajuk proposal kena tendang..yang aku kecewa, idea aku nak wat inovation produk gerimit tangan(sape amik kej.awam mesti tau gerimit tangan) tu ditolak oleh lecturer.tukar sket je.bukannya banyak.xjejaskan hasil pn kerana kesan nilai yang kecil xbleh diambil sebagai pengubah sesuatu result dalam kes engineering. xpe la.aku redha, mungkin ada hikmah..last2 pilih je idea pasal backfll guna 3 jenis tanah..
erm..pg td baru je abis print poster stelah mlm td tungkus lumus sengkang mata, pok-pek2 design..pas print poster cari lak sampel tanah..haha sampai kat kolej Tun Fatimah kolej pompuan aku gi cari. dapat gak tanah tu..bukan dpat tgk awek tau..ape2 pn isnin mlm selasa ni kena setup ruang pameran coz esk pg2 selasa nk present..5-10 markah je geofest ni..lepas tu leh la rilex sket..tp ada lg 3 projek gaban tunggu tuk disiapkan.
projek kenegaraan kg-rahmat, technical writting n hidraulik. story pasal projek ni nanti aku update. doakan aku dapt siapkan sume projek ni n bleh la aku fokus kat study.

Kulim..smlm 12/3/2010. kwn2 aku gerak ke poli kulim tumpang bus dak2 utm..ni pergi lawan bawa nama DTA iaitu Din Taekwon-do Academy. game tu start sabtu ni sampai ahad cambiasa la 2 hari lwn..hampa jgk la xdpt join.kejohanan peringkat daerah tu..ingat senang2 ke nk gi sana. ni dah 2 kali aku xdpt join coz ada kepentingan dlm study.1st thn 2007 aku xjoin sebab esk ada test..ni 2nd time xdpt join jgk sebab aku dok jauh kat batu pahat n isnin kene setup pameran..kalo la aku ada keta, dah lame aku shoot speed gi sana.. ok la pape pon aku doakan kengkawan aku slmt di sana dan dpt bawak byk medal..fair play guy..next time ada rezeki aku turun lawan.

Salam semua..senyuman itu satu sedekah.
permulaan sesuatu kejayaan bermula dengan langkah pertama dan jangan berputus asa

About Me

My Photo
Fairuz
Ampang, Selangor, Malaysia
just a simple person..try hard to be a genius. hamba Allah yg lemah tetapi berjiwa besar..amin
View my complete profile

Birthday Boy

Lilypie Kids Birthday tickers

Serasi Bersama

Daisypath Anniversary tickers

Time Is Gold

Feroz

Feroz

Let's Chat Here

UTHM Di Hatiku

Photobucket

Dia Rusuk Kiriku

Friends

Powered by Blogger.

Love this song!